Maar wat als het nou al een tijd niet goed gaat met jou en je partner? Is het zo heftig dat je erover nadenkt uit elkaar te gaan, of een soort proefscheiding te ondernemen? Samen in therapie gaan, kan dan duidelijkheid geven. Ook als er niet heel zware problemen zijn, maar je verdieping wilt, om je relatie naar een hoger plan te tillen. Ooit kwamen jullie elkaar tegen en sloeg er een vonk over. Samen maakte je plannen, sprak je over verlangens en behoeften. Na verloop van tijd zullen jullie het een en ander hebben meegemaakt. Samen het leven leven.
Relatietherapie is er voor mensen die om verschillende redenen problemen in hun relatie ondervinden. Als je merkt dat het al een poosje niet meer soepel loopt met elkaar, bijvoorbeeld over de manier hoe je met elkaar praat. Of steeds minder met elkaar echt praat. Als je het gevoel hebt dat er niet meer naar je wordt geluisterd, of jouw woorden heel anders worden opgevat dan dat je bedoelde. Het kan ook zijn dat de vertrouwde intimiteit die er eerst was, steeds meer door je vingers glipt. Als je het dan ook nog druk hebt met het opvoeden van de kinderen (zijn jullie het met elkaar eens over de opvoeding of zijn de kinderen inzet van de strijd?) of er is veel spanning, stress en een krappe planning door werk en zorgtaken (wanneer was jullie laatste “date”?), is het niet zo heel gek dat je uit elkaar lijkt te groeien.
Bij relatietherapie wordt gekeken waar nu het werkelijke probleem zit. Daarbij wordt ook gekeken naar je eigen rol, want ieder heeft zijn eigen inbreng en verantwoordelijkheid in de relatie. Problemen maak je samen, dus je moet er ook samen aan werken om ze op te lossen. Relatietherapie doe je natuurlijk het liefst samen. Maar het komt ook voor dat individuele gesprekken helpen om je eigen verwachtingen en behoefte ten op zichte van je relatie helder te krijgen. Het is vaak moeilijk om de eerste stap te zetten als je vind dat je eigenlijk gelijk hebt: het is wel een stap op de goede weg. Het is mijn ervaring dat als iemand in eerste instantie alleen komt naar de praktijk, er na verloop van tijd toch de partner mee wilt komen. Deze heeft dan thuis gemerkt dat de gesprekken een positieve invloed hebben op de relatie.
Er zijn verschillende vormen van relatietherapie. Als je zoekt op internet zie je een enorme diversiteit aan mogelijkheden. Het is heel persoonlijk welke aanpak het beste bij jou past.
In mijn praktijk in Dordrecht maak ik gebruik van verschillende methodes tijdens de relatietherapieen. De Systeemtheorie en EFT (Emotionaly Foccused Therapy) zijn de belangrijkste. Zo kijk ik altijd samen met de partners naar “waar zij vandaan komen”, het gezin van herkomst. Daar kan een hoop bruikbare informatie uitkomen doordat opeens heel zichtbaar wordt wat “oude patronen” zijn. Bijvoorbeeld waarom de ene partner het moeilijk vind om zich bijvoorbeeld heel kwetsbaar of afhankelijk naar de ander op te stellen. Als het dan mogelijk is om met repect en begrip hierover te praten, ontstaat er meer veiligheid en verbondenheid, wat je relatie kan verdiepen en verstevigen.
Relatietherapie wordt vaak ingezet als een laatste strohalm. Echter, hoe langer je wacht met het aanpakken van een moeizame relatie, hoe complexer de problemen kunnen worden. Dus hoe eerder je samen de stap zet om met een therapeut aan de slag te gaan, hoe groter de kans is dat je sneller duidelijkheid hebt samen. Belangrijk blijft te beseffen dat een therapeut nooit “de” oplossing kan en klaar heeft liggen. Je zal er samen hard voor moeten werken: motivatie is daarbij een belangrijk ingredient.
Hoelang relatietherapie duurt is per stel verschillend. Het hangt erg af van de problemen en hoe snel je samen die problemen weet om te buigen in oplossingen. Gemiddeld moet gedacht worden aan tien tot twintig sessies. De kosten zijn verschillend per relatietherapeut. Er zullen een aantal sessies vergoed kunnen worden uit de basis verzekering, dit is dan meestal met eigen bijdrage. In mijn praktijk geldt dat de kosten vergoed worden vanuit de aanvullende polis. Om hier zeker van te zijn, kan je dit het beste nakijken bij je verzekering, aangezien elke zorgverzekraar hier eigen beleid over heeft. Op mijn site kan je hier meer informatie over vinden. Je mag ook een mail sturen als je vragen hebt.