Hoe kan ik in contact komen met andere mensen?

Het is zeer waarschijnlijk dat je deze zinnen vaker gehoord hebt: ‘je moet nieuwe mensen leren kennen’ of ‘kruip uit je schulp en spreek mensen aan.’ Zoals je zelf gemerkt hebt is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Het in contact komen met anderen lijkt weggelegd voor spontane, sociale, extraverte mensen. Zulke personen kunnen op een makkelijke manier een gesprek aangaan met een wildvreemde en uren lang aan de praat blijven. Vaak hebben deze een grote vriendenkring en leren dagelijks nieuwe mensen kennen.

Volgens Carl Gustav Jung (1875-1961) zijn extraverte personen naar buiten gericht, ze zijn geïnteresseerd in sociale activiteiten en putten hun energie vanuit hun omgeving. Introverte mensen worden daarentegen gezien als gereserveerd, minder gezellig en niet sociaal. Deze zijn naar binnen gericht op eigen gedachten en gevoelens, ze zijn weloverwogen en beschouwelijk. Introverte personen houden van privacy en rust. Hierdoor is het niet makkelijk om spontaan nieuwe mensen te leren kennen, uit hun schulp te kruipen en onbekenden aanspreken.

Voor de introverte mensen onder ons (en natuurlijk ook de extraverte mensen) heb ik een paar handvaten die gebruikt kunnen worden om makkelijker in contact te komen met anderen. Oogcontact maken, glimlachen, open houding hebben, verzorgd uiterlijk, interesse tonen in de ander en positivisme is het begin tot het in contact komen met anderen.

Oogcontact
Veel mensen vinden het moeilijk om oogcontact te maken. Omdat oogcontact zo intens is, beperken we het vaak alleen tot korte blikken. Juist omdat het zo intens is, is het maken van oogcontact belangrijk. Hierdoor laat je zien dat je geïnteresseerd bent. Bij het maken van oogcontact is het belangrijk dat je kijkt en niet staart. Als je gaat staren kan dit averechts werken. De kans is groot dat diegene zich ongemakkelijk gaat voelen en niet

terugkijkt.

Glimlachen
Een simpele en oprechte glimlach zegt vaak meer dan duizend woorden. Glimlachen is ook een manier om in contact te komen met anderen. Door te glimlachen laat je merken dat je geïnteresseerd bent en open staat voor toenadering. Een glimlach heeft meer voordelen dan je denkt. Je maakt niet alleen duidelijk aan de ander dat je hem/haar leuk vindt, het is immers gezond en heeft volgens verschillende onderzoeken een therapeutisch effect.

Op May 16, 2012